Novosti

Intervju Eelke Kleijn

Brodolom

BLS: Šta je presudilo da počneš svoju karijeru producenta? Kako si donio odluku da se počneš baviti ovim poslom? 

EK: Ja to ne bih baš nazvao odlukom, više je to nešto u čemu sam oduvijek uživao i time se bavio kao hobijem. Počeo sam svirati klavir sa 12 godina, a onda sam počeo i sa nekim originalnim radovima, sa 15 ili 16 godina. Tako je valjda hobi prevazišao granice i počeo sam se ovim baviti kao pravim poslom u 21. godini ja mislim.

BLS: Radio si u filmskoj produkciji, tačnije muziku za film i televiziju, to je uglavnom posao rezervisan sa tradicionalne muzičare, zar ne? Kako si se snašao u toj ulozi.

EK: Uvijek sam želio raditi nešto sa filmom i reklamama. Nakon sastanka sa mojim menadžmentom odlučili smo da uložimo više truda u tom segmentu, nekada prije 10 godina. Počeo sam sa malim zadatcima, kao internet dodatcima i videima za kompanije. Ali kada smo se susreli sa agencijom za trejlere, iz Los Angelesa, stvari su se pokrenule brže i nešto od moje muzike korišteno je za filmske trejlere za Wrath of the Titans i Rush. To je definitivno nešto u čemu se vidim u budućnosti sve više i više.

BLS: Koliko se tvoj izraz u toj oblasti razlikuje od produkcije koju radiš na velikom stejdžu?

EK: Uglavnom je riječ o velikoj razlici. Po nekada je dance muzika odgovor na potrebe, ali je više uticajnija i popularnija od onih stvari koje osmislim i napišem kao umjetnik. U velikoj mjeri snimam prave instrumente za to ili koristim segmente orkestra. Trebaš da pišeš prema uputama i ne brineš se za kritike. Ako ti misliš da je dobro to uopšte ne znači da će svi korisnici isto tako voljeti. Sve u svemu ja mislim da su to različiti proizvodi, ali ja beskrajno uživam u njima.

BLS: Elektronska muzika u Holandiji oduvijek je u samom vrhu svjetskih trendova. Kako bi opisao trenutne muzičke trendove u Holandiji i Evropi? Čini se da je publika počela mnogo više da prati ovaj dublji zvuk?

EK: Mislim da je glavni trend, u Holandiji ali i državama poput Njemačke, sada techno. Traje to već neko vrijeme, ali se ovaj tvrđi techno zaista izdigao. Da budem iskren sa tobom nisam baš neki njegov ljubitelj. Više sam melodična osoba, ja ne volim taj iskrivljeni zvuk. Ali trendovi dolaze i odlaze očigledno, ja nastavljam da komponujem ono u čemu uživam.

BLS: U ovo doba godine uglavnom nastupaš na otvorenim pozornicama koje okupljaju veći broj publike. Postoji li razlika u odnosu prema muzici, koju biraš na velikoj pozornici i u klubovima, tokom zimske sezone?

EK: Da, tu definitivno postoji razlika. Za publiku pred velikim pozornicama uglavnom pripremaš kratki set, što znači da imaš manje vremena da dopreš do ljudi. Kada nastupam na velikim pozornicama trudim se da manje eksperimentišem i puštam stvari za koje znam da prolaze. Ali ako radiš duži set, od 3 ili 4 sata, tada imaš priliku i možeš uraditi kombinacije, povesti publiku na kratko putovanje. Uživam u obje varijante da budem iskren. Ali, raditi intimnije setove za mene uvijek ima prednost.

BLS: Koliko mediji podržavaju producente i DJ-eve, u svijetu i Europi, da govore o mogućnostima koje elektronska muzika pruža ?

EK: Mislim da postoji veoma dobra zajednica i da mnogo magazine ovih dana, također i online medija, govore o dance muzici. Nisam siguran da li je situacija slična u istočnoj Evropi, ali mislim da je više nego dovoljno dobro scena pokrivena ovdje.

BLS: Kako bi opisao muziku koju ti produciraš za svoje izdavače i onu koju radiš za druge, remikse? 

EK: Moja muzika nema mnogo razlike, u donosu na to je li remiks ili original, početna misao je samo malo drugačija. Ali uvijek se trudim dodati malo atmosfere u svoje trake. Ako se zvuk razlikuje od trake do trake razlikuje u mnogome, to je samo zato što ja volim toliko različitih stvari. No svi oni koji poznaju moj zvuk mislim da mogu čuti neke zvukove koje uvijek nastojim uvrstiti.

BLS: Veliki broj producenata je oduvijek prisutan na sceni i uglavnom se trude biti različiti u produkciji. Ali uvijek postoji mogućnost segmentacije prema muzičkim pravcima. Koga bi uvrstio u grupu producenata i DJ-a koji imaju slične muzičke standarde kao ti?

EK: Nikada nisam volio suditi o tome. Ostavljam da o tome govori publika.

BLS: Ponovo se susrećeš sa tvojom publikom u Bosni i Hercegovini. Šta očekuješ od publike, nakon prvog susreta koji je bio u klubu?

EK: Mislim da je prvi puta bilo odlično!! Zato se zaista radujem ovom događaju. Imam mnogo nove muzike kao i originala, zato sam uzbuđen da neke od njih testiramo zajedno.

 

Hvala za priliku i vrijeme koje si izdvojio za ovaj intervju.