Novosti

Intervju Soole

Brodolom

BLS: Tvoj muzički stil opisali bi kao mješavinu svjetskih trendova elektronske muzike, deep, house, progressive, techno. Možeš li nam ukratko opisati ili izdvojiti najznačajniji pravac elektronske muzike koji te najviše inspirira i na koji publika najbolje reaguje? 

S: Najznačajniji muzički pravac u elektronskoj muzici još uvijek ne mogu izdvojiti, mnogo toga se dešava na polju produkcije i muzičke industrije generalno, ali mogu izdvojiti za mene najdraži a to je progressive definitivno. Pored toga, posebno me inspiriše i progesivni stil miksanja. Publika sa ovih prostora u većini slučaja najbolje reaguje ne nešto „tvrđi“ zvuk ali to opet zavisi od mnogo dodatnih faktora, npr generacije u publici, lokacija na kojima se održava zabava, obim zabava i drugi.

BLS: Postoje li određeni ciljevi ili pravci u tvojoj, ako možemo reći, karijeri? Da li je dj-ing za tebe zabava ili planiraš početi da se ozbiljnije baviš muzikom?

S: Ciljevi postoje svakako, to je nešto što podsvjesno dolazi, bilo kojim poslom ili hobijem da se bavite, ali DJ-ing je za mene prije svega vid zabave. I to jako dobre zabave, koja pruža mnogo edukacije i putovanja.

BLS: Pored učestale saradnje sa domaćim dj-evima i producentima, radio si i s velikim internacionalnim zvijezdama, koje su nastuplile u BiH. Možeš li ukratko opisati ili izdvojiti najznačajnija iskustva ovih saradnji?

S: Bilo je puno saradnji dosad a krenuvši redom najznačajnija koja izdvajam, u periodu koji je iza nas, su Khen, UMEK i Valentino Kanzyani.

BLS: Koliko su ona za tebe i tvoj muzički razvoj bila značajna u edukativnom smislu? Koliko uopšte takva prilika ima afirmativnog uticaja?

S: U edukativnom smislu su imali velikog uticaja na mene, posebno nastup sa Khen-om. Što se tiče muzičkog razvoja najviše mi je značio četrnaestosatni set, koji planiram uskoro da ponovim, jer smatram da se kroz maratonske setove ponajviše razvijam u muzičkom smislu.    

BLS: Još jedan od veoma značajnih nastupa je pred tobom. Riječ je o nastupu na stejdžu Brodolom Love Story, prvi puta pred publikom na ovoj lokaciji?

S: Ovo će definitivno biti najznačajniji nastup za mene. Kako do sada, tako i u budućnosti, jer nakon tog iskustva, siguran sam da svako postaje bogatiji. Prije svega zbog činjenice da nastupam na najvećem “Open Air” eventu u BiH, ali nestvarno je i to da ću da nastupim sa jednim od omiljenih producenata. Pored svega toga, nastupam pred publikom sa kojom sam stasao ili bolje rečeno stasavam. Zajedno se gradimo i pomažemo uzajamno. Za sve što su oni meni poklonili tokom proteklih susreta tj nastupa, ja nastojim na ovaj način uzvratiti.

BLS: Kako bi opisao značaj ovog događaja, za promociju muzičke scene u BiH, uticaja na razvoj kulture clubbinga kod publike ali i na domaće izvođače?

S: Brodolom svake godine pomjera granice kada je riječ o muzičkoj sceni u BiH i ima jako veliki uticaj na istu a to se odnosi i na domaće izvođače i posebno na publiku. Sama ideja, koncept, lokacija, organizacija nalazi se u rangu velikih europskih događaja. Ne trebamo se ustručavati i trebamo biti ponosni da BiH i Tuzla imaju ovakav, pa moram reći, spektakl kao domaći proizvod. Mi samo trebamo iskoristiti ono što već postoji, podržati organizatore u najboljoj namjeri, te uživati u zadovoljstvima koja se nude. Mnogo dobre muzike je na raspolaganju, vremena za druženje i siguran sam dobrih ljudi koji svake godine dođu da se zabave.

BLS: Jesi li i na koji način spreman za Brodolom Love Story 05.08.2017.?

S: Nije svejedno. Hehehe. Svakodnevno tražim nove trake i pripremam muziku. Radim mnogo zabava na kojima ispitujem reakciju publike. Trudim se pripremiti samo najbolje što imam. Rekao sam ranije, nakon ovoga ništa neće biti isto. Svjesno dočekujem taj talas euforije, jer sam posjetio prethodna izdanja, pa tako mogu reći da sam poprilično spreman za Love Story. Nadam se da je i publika spremna za novu ljetnu avanturu.