Novosti

JAMES ZABIELA NA BRODOLOMU 10

Brodolom

JAMES ZABIELA
"Tehnički najbolji svjetski DJ" (Time Out)

S pravom opisan kao miljenik publike mnogih svjetskih muzičkih festivala engleski DJ i producent James Zabiela jedan je od headlinera koji će nastupiti druge večeri Brodolom festivala, koji se održava 22 i 23. jula 2016. godine u Tuzli.

Jamesa Zabielu većina muzičkih kritičara posmatra kao vrhunskog umjetnika, koji predvodi novi talas globalno popularnih DJ zvijezda, a njegove tehničke vještine i umijeće, kojima s lakoćom vlada, kolege opisuju prefekcionističkim i nedostižnim. Potpunu posvećenost publici, Zabiela, beskompromisno dokazuje, bez razlike gdje se nalazi, odnosom prema svakom nastupu, na najvećim festivalima ili u brojnim rasprodatim klubovima. U prilog tome ide izjava kultnog radijskog voditelja BBC-a, promotora, DJ-a i producenta elektronske muzike, Pete Tonga, koji kaže:

„Gledati Zabielu uživo trebalo bi svakog podsjetiti, da je DJ nastup umjetnost jednako koliko i umijeće, da se različite muzičke sekvence objedine u neraskidivu cjelinu“. O čemu svjedoči i video koji možete pogledati OVDJE

Puštati muziku za ljude, da publika pleše cijelo vrijeme, ali da ste za to vrijeme kao DJ iskreni prema sebi, jer umiksavate onu muziku koju ste selektirali, odabrali, preslušavali i onda ju u nekom svom specifičnom nizu i seciranju prezentirali ljudima. Ako u svemu tome nema umjetnosti i ako niste predstavili nešto novo, na sebi svojstven i novi način, obrađeno ili uklopljeno u miks, onda publiku nema što ni zadiviti, niti impresionirati. Upotreba tehnologije ne treba biti isključena, ukoliko je u funkciji toga da DJ-u olakša posao, to definitivno nije umjetnička funkcija. Ipak, svjedoci smo da je tehnologija tu da bi s njom stvarali nešto što ranije niste mogli, da vam omogući još veću kreativnost. Svakako se kao primjer može uzeti James Zabiela koji koristi nove tehnologije, a opet stvara i pušta svoju muziku i odlično upravlja igrom na plesnom podiju.

"James je tehnički Jedi i pomjera DJ granice, ali i svoje lične granice, svaki puta kada nastupa. Njegove vještine prikazuju nove mogućnosti naše opreme”. Rik Parkinson, Specialist za planiranje proizvoda (Pioneer DJ Europe).

James se bez premca, zahvaljujući svojoj nepogrješivoj, tehničkoj sposobnosti u svakom svom live nastupu, učvrstio u srcima ljubitelja elektronske muzike širom svijeta. Godine 2014. James je završio svoju 12. sezonu kao poštovani ”We Love ... Space” resident, da bi nastavio svoju putanju širom svijeta, dok je njegova sve popularnija ”Born Electric” etiketa napunila 2 godine, za koju su prethodno muziku potpisali Hot Chip, Midland, FaltyDL, Cloud Boat, Tin Man, Serge & Tyrell & the burgeoning talents of Pedram, DREWXHILL and Pedestrian, kao i A i R'd James osobno. Razvoj događaja je ubrzala također saradnja koju je James razvio sa Born Electric, na domaćem terenu, u Velikoj Britaniji i na međunarodnoj sceni, uključujući Zoo Project, Global Gathering, Warehouse Project and Space, Ibiza.

"James ima neobjašnjivi talenat kreativnosti, jer svi u publici počinju osjećati kao da je on samo njihov DJ i radi samo za njih. Kada muzika počne, to nije odnos između njega i njih, već su svi Oni". (Midland)

Definitivno je riječ o rijetkoj vrsti umjetnika. Tokom proteklih 12 godina postao je nešto poput primjera kulturne baštine, iako je i dalje, skoro pa dva desetljeća, mlađi od mnogih svojih kolega, sa kojima trenutno dijeli tu titulu. Njegov stil bi se mogao opisati kao fuzija breakbeata i housea, a specijalnost mu je poigravanje s DJ opremom čime dodatno diže nivo energije kod publike. James Zabiela je DJ čiji setovi su uvršteni u The Essential Mix Masters series BBC radio 1.

Drugog dana Brodoloma, jedan od headlinera će biti Zabiela a uskoro će biti objavljena i imena ostalih izvođača. Početkom naredne sedmice će biti puštane u prodaju prve Early Bird ulaznice za oba dana festivala, kao i dvodnevne paket-ulaznice.