Novosti

Najveci do sada

Brodolom

Počevši kao lokalni brend 2007. godine, Brodolom ubrzo kvalitetom organizacije, originalnim line up-om i kontinuitetom, postaje najbolji ljetni muzički događaj u regiji, sa preko 10.000 posjetitelja te odličnim kritikama medija i izvođača koji su do sada imali priliku nastupiti na Brodolom stageu. Ova neobična pojava u kalendaru muzičkih dešavanja uvijek ostane među najboljim sjećanjima kod ljubitelja elektronske muzike, a tako je bilo i sa devetim izdanjem.

Sama lokacija održavanja uljepšala je kompletan doživljaj posjetitelja, Carinska zona-Šićki Brod, Tuzla smještena na raskrsnici puteva koji vode ka svim većim centrima u regionu, ovom prilikom poprimila je gotovo nesvakidašnji izgled i novu ulogu, te omogućila vrhunski ugođaj posjetiocima koji su rijekama ličnih i taxy vozila stigli iz raznih gradova BiH, regiona i Europe. Sama scenografija veliku je većinu posjetitelja ostavila bez daha, kao i nas same te sa sigurnošću možemo reći da je ovo uistinu čarobno mjesto koje trenutno čini jednu od najboljih lokacija za posjetiti u BiH. Uz pozitivne vibracije i energiju koju možete upiti gdje god glavu okrenuli, zvuk je ono sto će vas zaokupiti i usmjeriti ka glavnoj pozornici odakle su dolazili vrhunski muzički setovi.

Počelo je veoma opušteno i veselo... Warm up ulogu ovog puta imao je Dizzy Dee iz Sarajeva. Svojim melodičnim house i deep sekvencama olako je sve prisutne posjetioce privolio da opuste kičmu i zaplešu ka narednim satima koji su otvarali vrata nešto progresivnijem zvuku. Pogledom sa stagea jedino što se vidi su vesela lica i hiljade ljudi u bijelom koji s lakoćom i oduševljenjem plešu. Nakon uvodnih sat vremena, pojavio se Rub A Dub i u nimalo revijalnom tonu, pojačao bas te dodao groovy zvuk koji je izmamio vrisak publike. Fantastična premijera na Brodolomu za ovog sarajliju koji je u naredna dva sata, iskusno birajući trake, afmosferu dovodio do usijanja, a sve na opštu radost sada već skoro popunjene Brodolom arene.

Atmosferu na viši nivo dodatno podiže MC FatV kada na stage dolazi i Harry Romero... Petnaest minuta poslije ponoći, svi kapaciteti su popunjeni, sa stagea krajnji redovi tek se naziru dok muzika u potpunosti vlada... Pokreti postaju sve više usklađeni, započinje opšta euforija i oduševljenje u publici, a bassa, osmjeha i plesa ne nedostaje, sve traje više od dva sata. U jedan sat iza ponoći počinje vatromet, u tom trenutku izgleda kao da gori nebo a pod nogama talasa se plesni podijum. Ovo je definitivno značilo vrhunac euforije obilježen fantastičnim setom i još boljim kontaktom sa publikom. Poslije više od dva sata Harry Romero uzima mikrofon, oduševljen atmosferom zahvaljuje se publici koja ga ispraća ovacijama i aplauzima, dok stotine fotografija nastaju u trenutku...  MC najavljuje...isčekivanje je na granici dozvoljenog... Počelo je vizualno impresivnom predstavom koja je obasjala širi prostor na nebu iznad Brodolom arene. Gase se svjetla, zatim započinje igra sjenki i prodornih snopova svjetlosti koji ispisuju nebo.

Pred publikom je tvorac nekih od najvećih hitova Underworlda i elektronske muzike uopšte, Darren Emerson. Opušten, veseo i nasmijan svoj set je započeo uz super bass... Masa je eksplodirala, ovacije ne prestaju, aplauzi traju... A onda je krenuo jedinstven flow pa ritam koji počinje da nosi... Zatvorene oči, ruke u zraku, plesanje i osjećaj kako tijelo prožimaju trnci dok upija svaki zvuk koji izlazi iz masivnih zvučnika. Vrhunski majstor, izumitelj „pametne elektronike” koja ne zvuči nimalo nasumično poredana, žanrovski se ne ograničava ali kroz set naginje houseu i technu na koji je publika satima plesala. Upravo je tako nekako zvučao dvosatni mix završen nekim od najvećih hitova Underworlda koji su hipnotisali nekoliko hiljada posjetilaca i to je odlično pasalo za nastavak večeri.

Nakon sedam sati, stotine onih koji su okupirali plesni podijum obučeni u bijelo, proizveli su jedinstven krik kada se na podijumu pojavio omiljeni domaći DJ, Goran Emkić. Sljedbenik energičnog techna, redajući neke od najboljih traka današnjice prisutne je svojim muzičkim setom poveo ka samom svitanju, što je ujedno i značilo da je još jedno izdanje fenomenalne zabave na otvorenom, privedeno kraju.

Na kraju, nije nezadovoljstvo na licima prisutno, već spoznaja činjenice da naredne godine očekujemo jubilarni deseti Brodolom. Posebno raduje činjenica što kvalitetom i snagom ovakvih događaja imamo mogućnost sudjelovati u stvaranju jednog doista vrijednog ljetnog klupskog spektakla i u Bosni i Hercegovini.

Za ovogodišnji line up mogu sa sigurnošću konstatovati da su tolikom lakoćom održavali atmosferu i komunicirali sa publikom da su svi izgledali potpuno zadovoljni.

Nedim Begić

 

Line up